Yhden naisen naistenlehti
You Are Reading
Päivä Tukholmassa
0
Matka, Yksinäisen naisen juna

Päivä Tukholmassa

Hei, Yksinäisen naisen junan ensimmäinen laituri oli Tukholmassa. Keräsin tähän joitakin päivämatkan vinkkejä Tukholmasta, jotka sopivat sekä aikuisille että lapsille.

Rosendalin puutarha Djurgårdenilla sijaitsee parin kilometrin kävelymatkan päässä Wasa-laivalta ja Junibackenilta. Rosendals trädgård on helmi, jonne harva turisti eksyy, puutarha on tukholmalaisten paratiisi. Se on viherpeukalon unelma, mutta ihana elämys myös herkullista lounaspaikkaa etsivälle. Jos kahvihammasta kolottaa, sinne kannattaa mennä. Rosendahlissa kasvatetaan vihanneksia ja juureksia täysin luonnonmukaisesti, ja ne päätyvät kasvihuoneeseen rakennetun ravintola-kahvilan tarjottaviin. Itselläni on kaksi keittokirjaa, joissa on paljastettu Rosendahlin keittiön salaisuudet leipätaikinasta marmeladeihin. Kirjoja voi ostaa puutarhan myymälästä, samoin itse valmistettuja mausteita, hunajaa, leipää, keksejä, jauhoja -lista on pitkä. Ravintolan vieressä sijaitsevassa toisessa kasvihuoneessa on puutarhamyymälä. Siellä on kaikkea, olen ostanut myymälästä siemeniä, taimia ja ruukkukukkia joka kerta, kun olen käynyt Tukholmassa. Siksi olen yleensä valinnut laivamatkan, kaikkea ei voi viedä lentokoneessa. Paras aika Rosendalissa vierailuun on kevätkesällä omenankukkien aikaan. Ravintolan edessä on valtava omenapuutarha ja puiden alla penkkejä ja pöytiä, jossa voi nauttia lounaansa. Näky on sadunomainen. Muistan, kuinka tukholmalainen serkkuni vei minut sinne ensimmäisen kerran. Odotin keskimmäistä lastani yhdeksännellä kuulla, käveleminen oli jo vaikeaa – mutta omenankukat pyyhkivät pois väsymyksen. Huippusuositut puutarhajuhlat, jotka oikeastaan ovat kunnon festarit, pidetäänkin alkukesästä, jolloin kaikki kukkii.

https://rosendal.com/

Tukholman saaristo on ainutlaatuinen. Vaikka olisit tullut laivalla Suomesta, lähde saaristokierrokselle pienemmällä aluksella. Tunnelma ja näkymät ovat toisenlaiset kuin kaukaa valtavan ruotsinlaivan kannelta. Itse lähtisin sinne mieluiten oppaan kanssa, jottei mikään ihanuus pääsisi vilahtamaan ohi silmien. Edullisimmillaan kahden ja puolen tunnin risteily maksaa noin 35 euroa. Näet varakkaiden tukholmalaisten toinen toistaan kauniimpia villoja (ei siis lampaiden…), koskematonta saaristoluontoa ja voit vaipua muistelemaan vaikka Astrid Lindgrenin rakastettua kirjaa Saariston lapset ja siitä tehtyä tv-sarjaa. Itse olen aina näkevinäni tomeran Pampulan seisovan jollakin laiturilla valtavan koiransa Laivurin kanssa. Kirja sopii muuten aikuisille ihan yhtä hyvin kuin lapsille. Ennen saarikierrosta olisikin kiva lukea sitä vaikka yhdessä!

https://www.getyourguide.fi/tukholma-l50/saaristoristeily-oppaan-kanssa-t33191/

Södermalm

Kirppis on liian arkinen termi Tukholman monille second hand -liikkeille. Suuntaa pois keskustan ketjukaupoista ja lähde tutkimusretkelle boheemiin Södermalmin kaupunginosaan. Toki second hand -putiikkeja löytyy muualtakin, mutta olen havainnut keskittymän juuri Södermalmilla. Mutta aloitetaan tällä:

Arkivet, jossa myydään pari vuotta vanhoja designer-vaatteita. Voit tehdä uskomattomia löytöjä edelliskausien kokoelmista. Kaksi myymälää, toinen Östermalmilla ja toinen Odenplanilla.

Södermalmilla kannattaa astua tunnelbanasta maan päälle Mariatorgetin pysäkillä. Siitä on kävelymatka moniin putiikkeihin. Samalla kun säästät luontoa, voit tehdä myös muuta hyvää. Kaupunkilähetyksen second hand -kaupat, joista yksi sijaitsee juuri Mariatorgetilla, on kiva tuttavuus. Siellä voi tehdä myös asuste- ja sisustuslöytöjä.

https://thatsup.co.uk/stockholm/boutique/stadsmissionen-second-hand-mariatorget/

Todella tutustumisen arvoinen paikka on Siv & Åke. He ovat sisko ja veli, jotka ovat keskittyneet viisikymmentäluvun muodista yhdeksänkymmentälukuun. Tämän päivän aallonharjalla siis, ja tietysti Södermalmilla.

Vielä yksi Södermalmin liike – lisääkin on, mutta valitsin mielestäni parhaat. Juditilla on laaja valikoima, vaatteita myös muualta Euroopasta. Viehättävä liike muutenkin, vaikka hieman kalliimpi.

https://www.judits.se/

Ja sitten paras elämys koko perheelle: Junibacken, Astrid Lindgrenin teoksia ja muistoa kunnioittaen rakennettu lasten paratiisi. Menen ihan yksinkin (joskus vähän hävetti ja otin jonkun lapsen mukaan silmänlumeeksi, en enää) joka Tukholman-reissulla sen sisällä kulkevaan satujunaan läpi Katto-Kassisen kodin, Leijonamielen veljesten Nangijalaan, Vaahteramäen Eemelin kotipihaan ja moneen muuhun tunnelmaan. Pienoismalleista ja aivan suuristakin luotu satumatka on aikuisellekin nautittava ja jännittävä. Junibackenia pidetään aivan suotta pelkkänä turistikohteena. Se on aivan yksinkertaisesti ihana, ja herättää monia hauskoja keskusteluita ja uusia leikkejä lasten kanssa. Upeasti tehty pienoismaailma taas on aikuisille hieno elämys. Junibackenilla on myös korkeatasoinen lastenkirjakauppa, teatteria ja monta muuta kivaa juttua. Junibackenia ei pidä aliarvioida.

https://www.junibacken.se/fi/

Kivaa päivää voi viettää myös vaikka vain katselemalla ihmisiä katukahvilassa tai syömässä hienossa Östermalmshallenissa kauppahallin parhaassa ravintolassa nimeltä Tysta Mari eli hiljainen Mari. Mari oli aikoinaan ravintoloitsija ja tarjoilija. Hän oli tunnettu siitä, että sanoi tuskin sanaakaan asiakkaille, hän oli ehkä vain ujo. Tysta Marin lista on lyhyt, mutta hyvä. Älkää syökö perinteistä katkarapuleipää laivalla, säästäkää se herkku Tysta Mariin. Ette varmasti pety.

https://www.swedishfood.com/swedish-food-recipes-starters/299-prawn-sandwich

Välkommen till Stockholm! Tästä vinkkimatka jatkuu pian Kööpenhaminaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *