Yhden naisen naistenlehti
You Are Reading
Ruokaa rakkaudella
0
Matka

Ruokaa rakkaudella

Firenzessä ei tarvitse kävellä montaakaan askelta, kun kadun varrella on taas kelpo ravintola. Kokit käyvät valitsemassa Toscanan alueen parhaimmat raaka-aineet tukkutorilta, tai sitten ravintolalla saattaa olla oma maatila, jonka laatua valvotaan tarkasti. Joillakin on jopa oma viini- ja oliivitarha.

San Fredianon ja Oltranon kaupunginosiin on vain kymmenen minuutin kävely historiallisesta keskustasta vaikkapa Ponte alla Carraia-, Ponte Trinita- tai Ponte Vecchio -sillan kautta. Ravintolat ovat paikallisten suosiossa, turisteja on vähemmän, taso parempi ja hinnat kohtuullisempia kuin Arno-joen toisella puolen. Ja mitkä maut!

Vinkkaan blogipostauksissani neljä parasta firenzeläistä ravintolaa, joissa olen syönyt itseni tainnoksiin, tässä ensimmäinen:

Angiolino ai 13 arrosti, Via di Santo Spirito 36R

(R tarkoittaa, että katukyltin numerot ovat punaisia eli ovat liikkeitä tai yrityksiä. Musta kyltti, N eli nero, on yksityinen asuinrakennus. Numerot kulkevat siis eri tapaan kuin Suomessa. Jos et löydä oikeaa paikkaa, kyseessä on väärä väri.)

Trattoria Angiolino on yksi Casatrattoria-yhtiön ravintoloista, joita on useampi. Niitä on myös Milanossa ja rannikkokaupunki Forte dei Marmissa. Angiolino on valloittava toscanalaisen keittiön huippuesimerkki. Se on rankattu lähes kaikilla ravintolasivustoilla erittäin korkealle. Viiden tähden arvosteluja suorastaan sataa. Ravintolalla on jopa oma maatila, mistä rakkaudella kasvatetut ja tarkkaan valitut raaka-aineet tulevat. Jos haluat maistaa todellista italialaista ruokaa, askeleesi vievät Via dei Santo Spiritolle.

Angiolino - Ai 13 Arrosti photo
Kuva: Foursquear

Suosittelen pöytävarausta etenkin viikonloppuisin, paikka on hyvin tunnettu ja arvostettu. Asiakaspaikkoja on vain 20-25, joten tunnelma on intiimi ja mukava. Palvelu on erinomaista.

Viini saattaa olla varsinkin paikallisten seurassa loputtoman keskustelun aihe, mutta tottumattoman on parasta ottaa yksinkertaisesti talon viini, joka on takuuvarmasti hyvää. Ruokalista on iloisen vaihteleva, ja sieltä löytyy myös gluteenittomia vaihtoehtoja. Lihan ystäville paikka on paratiisi: valitse listalta pääruuaksi (menyyn otsikko secondo piatti) esimerkiksi bistecca alla fiorentina eli pihvi firenzeläiseen tapaan, tai mikä tahansa liharuoka. Et pety. Täällä hallitaan arrosto eli paistettu tai grillattu liha.

Eturuuaksi (menyyn otsikkko primi piatti) suosittelen vaikkapa tryffelipastaa, joka on varsinkin syksyinen herkku. Ja spaghetti carbonara oli sekin täydellisesti valmistettu.

Tryffelipasta Kuva: Yelp

Eikä pidä unohtaa antipasti-lautasta. Alkupalana ihastuin toscanalaiseen maksapureeseen leipäpalan päällä – kannattaa tilata lautanen täyteen erilaisia alkupaloja ja jakaa ne pöytäseurueen kesken. Vatsa täyttyy aika lailla, mutta on muistettava, että illallinen kestää tuntikausia. Kun on jälkiruuan (dolce eli makea, suloinen) aika, valitsisin panna cottan, tiramisun tai juustokakun. Tai ne kaikki! Kahvi on tietysti espresso tai lungo, tähän aikaan ei maitokahvia tilata.

Ja kun tulee laskun aika, voit yllättyä iloisesti. Summa on aivan kohtuullinen, koko matkakassaa ei todellakaan tarvitse käyttää tähän mahtavaan paikkaan. Siemaise digestiiviksi pikkupikari grappaa, kiitä kauniisti ja avaa ovi Firenzen pehmeään yöhön.

Kuva: Foursquare

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *