Yhden naisen naistenlehti
You Are Reading
Kuka enää kelpaa työmarkkinoille?
0
Työelämä

Kuka enää kelpaa työmarkkinoille?

On vaikeaa saada töitä, kun on ensin kertonut mielenterveydestään ja sitten aivoinfarktistaan julkisesti. Ihan vain tiedoksi: en tule yhtäkkiä hulluksi kesken työpäivän ja ymmärrys, kyky hallita monimutkaisia kokonaisuuksia, kommunikaatiotaidot sekä muisti ovat taas iskussa. Kokemusta on. Okei, niin on ikääkin. Olen 55-vuotias.

Viime viikolla olin huolimatta korkeasta iästäni ihan omasta halustani opettelemassa uutta tv-tekniikkaa alan asiantuntijan luona. Minulla on myös tv-tuottajakoulutus. Kirjoittavan toimittajan töitä yli 25 vuotta.

Pääsen työpaikkahaastatteluissa yleensä loppusuoralle, ja sitten tulee säälivällä äänellä lausuttu kysymys: Luuletko pärjääväsi paineessa? No luulen ja tiedän, en kai muuten olisi edes hakenut paikkaa!

Kysymykseen on punottu paljon tietämättömyyttä ja vieroksuntaa. Siihen törmäävät monet kaltaiseni. Joskus toivon, etten olisi kertonut elämästäni niin paljon, vaikka tarkoitus on ollut hyvä. Halu lisätä ymmärrystä mielenterveyteen ja -sairauteen liittyvissä asioissa ei ole ollut omalta kannaltani aina järkevää. Mutta se on auttanut valtavan palautemäärän perusteella toisia. Toivon, että asenteet muuttuvat – ja pian.

Toinen työmarkkinaongelma on se, että työnantajat hakevat täysin kohtuuttomia. Pitää olla alle 30, työkokemusta kymmenen vuotta, mielellään pari korkeakoulututkintoa, harjoittelua ulkomailla, hallita laajasti tietotekniikkaa ja somea, tuntea työn sisältö, esimiestaidot, omistautua työlleen, olla hyvä tyyppi. Voi mooses, mistä näitä revitään?

Turhauttaa. Jos nainen on alle 40-vuotias, hän on työnantajan mielestä riski, koska voi vielä synnyttää. Yli 40-vuotias on jo liian vanha – usein kokeneempi kuin esiMIEHET, mikä on tosi huono homma. Yli 50-vuotiasta miestä pidetään kokeneena kehäkettuna parhaassa iässään. Kuusikymppinen mies on jo pääjohtaja-ainesta. Seitsemänkymppiset sedät ovat presidenttejä.

En tunne vielä olevani kehäraakki.

Mutta eräänkin suomalaisen tv-tuotantoyhtiön rekrysivulla kysyttiin ensimmäiseksi ikää! Siis ennen KAIKKIA muita tietoja, jopa ennen nimeä!

Viisiymppinen nainen, parhainta voimaa työmarkkinoille. Tyyli ja kuva: Heidi Niemi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *