Yhden naisen naistenlehti
You Are Reading
Onnellinen prinssi
0
Elämäntarina, Matka

Onnellinen prinssi

Olipa kerran prinssi, jolla oli ravintola Firenzen vanhassa kaupungissa. Jo kauan ennen prinssin syntymää 1700-luvulla rakennettujen holvikaarien alle varastoitiin talveksi lähistöllä sijaitsevan karusellin kiiltävät hevoset. Niinpä ravintolakin sai nimekseen karuselli, La Giostra. Ystäväni, Firenzessä asuva valokuvaaja ja neulesuunnittelija Heidi Niemi ja minä saimme hyvältä haltijattarelta kehotuksen käydä ravintolassa, jonne hän oli jo varannut pöydän. Sekin oli pieni ihme, varaukset täytyy tehdä ajoissa. Muuten on turha yrittää tunkea aina täpötäyteen paikkaan. Heidi oli käynyt siellä jo aiemmin muutaman kerran, joten hän toimi oppaana.

Prinssi Soldanon vaakuna
Kuva: Heidi Niemi @knit_with_heidi

Prinssi Soldano d´Asburgo Lorena on vanhaa Itävalta-Unkarin keisarisukua, Habsburgeja. Kuuluisa keisarinna Sissi on hänen esiäitinsä. Prinssi Soldanon sukupuu on myös täynnä legendaarisia firenzeläisiä aatelisen Medici-suvun jäseniä. Perheellä oli linna ja arvostettu viinitila Chiantin maakunnassa, mutta kuinkas kävikään. Prinssin isä, Dimitri d´Asburgo, pelasi koko omaisuutensa viimeistä lanttia myöden.

-Kun olin pieni poika, meillä oli linnassamme aina valtavia juhlia, joihin suunnittelimme ja valmistimme tarjoilut isän kanssa. Tietenkin meillä oli apuna keittiöhenkilökunta, mutta rakastimme ruuanlaittoa ja halusimme puuttua joka yksityiskohtaan, Soldano kertoo. -Kun sitten rahaa ei enää ollutkaan, saimme ajatuksen ystäviltämme. Olimme tottuneet kestitsemään ihmisiä, entäpä jos he maksaisivat ruuastamme? Perustimme La Giostran isän ja sisareni Anastasian kanssa vuonna 1992 ja se on menestynyt hienosti.

Se on totta, ja kuuluisuudet suosittelevat paikkaa ystävilleen. Ravintolan sisäänkäynnin seinät ovat täynnä sekä italialaisten että maailmantähtien valokuvia, joissa näkyvät esimerkiksi Bruce Springsteen, Brad Pitt, Elton John, Will Smith, Conan O´Brian, Jeremy Irons ja John Travolta kaulailemassa Soldanon kanssa. Juuri ennen kuin Heidi ja minä tulimme ravintolaan, siellä oli käynyt Friends -televisiosarjan Lisa Kudrow.

Kuva: Heidi Niemi @knit_with_heidi

Isännän kyllä tunnistaa parista sadasta käsikorusta, jotka peittävät käsivarret kyynärpäihin asti. – Olen kerännyt näitä hopeakoruja nuoresta asti, 32 vuotta. En ota niitä koskaan pois. Kotona on varmaan tuhat. Vaihtelen niitä mieleni mukaan, mutta tyyli pysyy, Soldano sanoo. Hänen unohtumaton tyylinsä oli jäänyt myös kaukaisten vieraiden mieleen, ja se toi odottamattoman avun vaikeassa tilanteessa.

-Korona pakotti meidät sulkemaan ovet puoleksi vuodeksi. Avasimme uudelleen syyskuun alussa. Taloudellisesti aika oli todella kovaa. Ystävämme maailmalla soittelivat ja kyselivät, miten menee, ja lahjoittivat rahaa, jotta selviäisimme. Ihan tuosta vain, ihmettelee Soldano.

Kuva: Heidi NIemi @knit_with_heidi

Soldano suunnittelee itse menyyn kauden aineksista ja opettaa aina kulloisenkin kokin omaan ruokatyyliinsä. Nyt on tryffelien aika, tarjoilija kantaa juuri sienilaatikollista keittiöön pöytämme vieressä. Liha tuodaan pieniltä, valikoiduilta karjatiloilta. Prinssi itse käy tarkistamassa raaka-ainetoimittajiensa tilat ja tuotantomenetelmät. Mitään puolivillaista ei kelpuuteta. Söimme Heidin kanssa uskomattoman murean Tagliata-lihalautasen ja parsaa.

-Reseptimme ovat suvun salaisia aarteita, joita voivat nyt nauttia kaikki. Olen iloinen siitä, Soldano sanoo.

Italialainen illallinen, cena, alkaa aina aperitiivilla. Siitä enemmän myöhemmin erillisessä blogiartikkelissa. Aperitiivi voidaan nauttia toisessa ravintolassa, joka on nimenomaan erikoistunut alkudrinkkeihin. Sitten, varsinaisessa ruokaravintolassa, käydään käsiksi alkupaloihin. Antipasti -annokset maksavat La Giostrassa parinkymmenen euron molemmin puolin, pääruuasta saatetaan veloittaa kolmisenkymmentä ja dolcesta eli jälkiruuasta taas noin 20€. Maistoin keisarinna Sissin nimikkoherkkua, ihanaa ricottan ja kerman sekoitusta kuorrutettuna mansikoilla.

Viinejä, kuohuviini proseccoa ja sampanjaa tilatessa on hyvä olla paksu lompakko. Huippulaatuinen punaviini saattaa maksaa jopa 2800€ pullo. Tosin muutamalla kympilläkin saa loistavan viinin.

Hyvä haltijatar loihti minulle hienon muiston Firenzen ruokakulttuurista. Pidemmälle hän ei mennnyt. Sillä harmi kyllä Soldinolla on mielitietty – tai oikeastaan jono prinsessoja kolkuttamassa ovella.

Täytyy sitten etsiä sammakko, jota suudella.

ristorantelagiostra.com

Päivi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *